PERLY

PERLY

_________________

Perly – jedinečné výtvory pocházející z hlubin oceánů, jsou fascinující a tajemné. Považují se za nejženštější ze všech šperků. V čem ale spočívá to magické kouzlo, kterým si lidstvo podmaňují po tisíce let? Snad je to rozmanitost jejich tvaru nebo jejich třpytivé barvy přecházející od čistě bílé, krémové, zlaté či stříbrné přes světle modrou či růžovou až po sytě fialovou či dokonce zářivě černou! Perly nechávají obdivovatele znovu a znovu podlehnout svému kouzlu.

Původ perel

Ve společnosti HALADA pečlivě a odborně vybíráme kultivované perly, jejichž krásu umocňujeme vytříbeným designem. Každý z našich šperků proto ztělesňuje jak fascinaci oceánem, tak sílu lidské kreativity.

_________________

Perly nakupujeme od celosvětově proslulých perlových specialistů, značek Mikimoto, Schoeffel a Gellner. Tito dodavatelé jsou v přímém kontaktu s nejlepšími perlovými farmami v Japonsku, jihovýchodní Asii a Austrálii, kde jsou pro šperkařské využití vybírány pouze ty nejkvalitnější a nejkrásnější kusy.

V některých případech hledáme speciální variace či druhy perel, které jsou velmi vzácné a k nalezení jsou pouze u obchodníků na nejvýznamnějších mezinárodních šperkařských veletrzích. V průběhu let jsme získali důležité kontakty a zkušenosti v obchodování s perlami, a proto našim zákazníkům nabízíme pouze perly té nejlepší kvality.


Druhy perel

_________________

Kultivované perly
Akoya
 

Perly Akoya jsou klasika mezi kultivovanými perlami. Jsou většinou kulaté až oválné, pěstují se v ústřici Pinctada martensii, která se vyskytuje v zátokách a kolem ostrovů středního a jižního Japonska. Perly Akoya září v odstínech světle růžové, jemně krémové nebo stříbřitě modré. Velikost kultivovaných perel Akoya se pohybuje od 3 do 10 mm, velikosti větší než 9 mm jsou velmi vzácné a odpovídajícím způsobem ceněné. Jejich nádherný třpyt je vyznáním lásky každé ženě, která je nosí.

Kultivované perly
jižních moří
 

Ústřice jižních moří, Pinctada maxima, žije v severních vodách Austrálie a podél pobřeží Filipín a Indonésie. Vzhledem ke své vzácnosti a výjimečné velikosti 10–20 mm bývají kultivované perly jižních moří nazývány též královnami perel a jsou obzvlášť ceněné. Jejich tvar je většinou kulovitý či barokní, barevnost se pohybuje od čistě bílé až krémové, jemně růžové či stříbrošedé až k medově zlaté, všechny navzájem soupeří o náš zájem a obdiv.

Tahitské
kultivované perly
 

Tahitské perly naplňují jeden z nejkrásnějších snů lidstva. Jejich tajemná barva z nich činí ty nejexotičtější z perel. Zračí se v nich mystické hlubiny oceánu odrážející světlo jako temná hluboká duha. Pěstují se uvnitř ústřice Pinctada margaritifera, jíž se daří ve smaragdově zelených lagunách jižního Pacifiku a ve Francouzské Polynésii. Tahitské kultivované perly jsou se svou průměrnou velikostí 10–15 mm o něco menší než perly jižních moří. Uchvátí ovšem svými barevnými tóny od stříbrošedé po tmavě černou, jež může přecházet v tmavě fialovou až třpytivě zelenou. Nejvzácnější a nejdrahocennější jsou perly černozelené připomínající barvu pavího peří.

Sladkovodní
kultivované perly
 

Bezjaderné sladkovodní perly jsou pěstovány v trojhranné čínské ústřici Anadonta plicata. Oblasti jejich kultivace leží na západ od Šanghaje, kde se nachází velké množství jezer, kanálů a vodních toků. V jediné ústřici může vzniknout až třicet perel, všechny tak rozmanité co do barvy a tvaru, že je radost na ně pohledět! Mohou být kulaté, knoflíkovité či kapkovité, třpytivě bílé, lososové a růžové až k červeným tónům a tmavě fialovým.

Kultivované perly
Keshi
 

Perly Keshi patří mezi vzácné kultivované mořské perly bez jádra. Vznikají přírodním kouzlem, při němž ústřice vypudí vložené jádro a zůstane v ní pouze krycí tkáň nezbytná pro utváření perleti. Kultivované perly Keshi můžeme najít v ústřicích Akoya, jižních moří i tahitských, jejich barva závisí na typu ústřice, v níž se utvářejí, a pohybuje se mezi stříbřitě bílou až antracitově šedivou. Totéž lze říct o jejich velikosti, která sahá od 1 po 15 mm. Jejich tvarová různorodost jim propůjčuje neopakovatelné kouzlo.


Hodnocení perel

Cena a krása perly se nejlépe projeví teprve v očích svého obdivovatele, a proto také hodnota perly do určité míry závisí na osobním vkusu. Následující kritéria však přispívají k určení kvality a tím i ceny perly.

_________________

LESK perly je nejdůležitějším kritériem. Třpyt perle propůjčuje její charisma a život, lesk je také nejdůležitější vlastností pro trvalou kvalitu kultivované perly, neboť pouze silná vrstva perleti produkuje intenzivní lesk.

VELIKOST je druhým důležitým kritériem. Cena perly exponenciálně roste s její velikostí, avšak čím větší perly jsou, tím častěji se u nich vyskytují nepravidelnosti tvaru. To je také důvod, proč jsou velké a dokonale kulaté perly s bezchybným povrchem tak vzácné a cenné.

Pokud jde o TVAR, nejvýše ceněné jsou dokonale kulaté perly nebo perly vytvořené do tvaru kapky. Žádané jsou ovšem také nepravidelné, takzvané barokní tvary. Krása perly však nespočívá v její naprosté dokonalosti, ale také v její absolutní jedinečnosti.

Totéž platí pro kvalitu POVRCHU. Ideální je dokonalý, bezchybný povrch bez jediné vady, takové perly se však vyskytují jen velmi zřídka. Malé nepravidelnosti jsou perlám přirozené a zcela jistě podtrhují přitažlivost, osobitost a půvab perly.

BARVA perly je spíše záležitostí osobního vkusu nežli znakem její kvality. Nejvýše jsou vzhledem k jejich vzácnosti a oblibě ceněny barvy jako bílo-růžová, stříbřitě bílá, zlatá nebo černozelená. Tyto vlastnosti však nijak nesouvisejí s kvalitou perly.


Péče o perly

Kultivované perly jsou svým neodolatelným a okouzlujícím charismatem skutečně mimořádné. Milují teplotu lidského těla a potřebují být v kontaktu s pokožkou. Perly jednoduše musí být obdivovány, proto pociťte perly na vlastní kůži a noste je tak často, jak jen budete chtít. Aby si ovšem zachovaly svou krásu a jemný lesk, potřebují láskyplnou péči a zacházení.

_________________

Perly je třeba ukládat samostatně, nejlépe se budou cítit v měkkém pouzdře oddělené od ostatních šperků. Obecné pravidlo říká, že perlový šperk si oblékáme jako poslední a svlékáme jako první. Perly sundávejte před sprchováním, koupáním nebo opalováním. Perlám nesvědčí parfémy ani jiné kosmetické přípravky, škodí jim také silný sluneční žár, opalovací krémy i chlor.

Perlám naopak prospívá, pokud jsou po každém nošení otírány jemným hadříkem. Odvděčí se za to majiteli leskem, který si uchovají dlouhá léta. Jednou za rok by měl i tak perlovou šňůru zkontrolovat klenotník. Ten perly vyčistí a v případě potřeby znovu navlékne, aby mohly nadále zářit v celé své kráse.