BAREVNÉ KAMENY

BAREVNÉ KAMENY

_________________

Drahokamy jsou nikdy nekončící příběh, který může napsat jen sama příroda. Barevné drahé kameny vznikaly miliony let, aby dnes okouzlovaly ohňostrojem svých barev. Teprve však zpracováním do precizního výbrusu odhalí kámen svůj půvab a rozzáří se jako cenný drahokam. Šperky s drahými barevnými kameny zvou od jemných pastelových tónů až po výrazné syté odstíny k rozmanitým kombinacím, tak jak si jen člověk dovede představit. Přinášejí jak dobrou náladu, tak inspiraci. Hra barev inspiruje k novým zážitkům, probouzí smysly a dobrou náladu. Šperky s barevnými drahými kameny vyzařují nadčasovou energii a hravě odolávají krátkodobým trendům. Určeny jsou osobnostem, které umí ocenit výjimečnost.

Král drahokamů
RUBÍN
 

Rubín, živoucí kámen plný energie září v různých odstínech a nuancích nepostradatelnou barvou života – červenou. Nejžádanější barvou rubínu je tmavě červená s nádechem modré, takzvaná barva holubí krve. Takto zbarvené rubíny jsou těmi nejcennějšími drahokamy hodnocenými o mnoho výše před ostatními kameny z této skupiny. Jako perfektní kámen větší velikosti je rubín vzácnější než diamant ve své nejčistší dokonalosti. Intenzivní červená barva žhnoucí jako oheň je důvod, proč tomuto věčnému ohni, který nikdy nezevšední, naši předkové přičítali magické schopnosti. Rubín je symbolem síly, odvahy a důstojnosti. Je to kámen života a ochránce lásky.

Drahokam králů
SMARAGD


Smaragd se objevuje ve své fascinující zeleni, je mystický a živý jako svět rostlin. Tato zelená barva je v přírodě tak unikátní, že její odstín je označován jako „smaragdově zelený.“ Smaragd byl ve starověku považován za symbol moudrosti, v Persii byl zase kamenem věčného života, rovněž byl oblíbeným drahokamem královny Kleopatry. Jeho intenzivní zelená barva a čirost je synonymem kvality v tom nejlepším slova smyslu. Často se ve smaragdu objevují malé inkluze, které ovšem nejsou klasifikovány jako kazy, ale jsou naopak považovány za důkaz jedinečnosti a přírodního původu drahokamu. Někdy se dokonce říká, že smaragd bez kazu je zázrak. Typickým inkluzím ve smaragdu se říká francouzským slovem jardin (zahrada).

Drahokam nebes
SAFÍR


Modrá, barva živého pramene vody, je nejoblíbenější podobou safíru. Jeho barvy obvykle přecházejí od nebesky modré přes obecně nejvíce ceněnou chrpovou až po nejcennější královskou modř. Bez ohledu na svůj barevný odstín však safír disponuje vlastním kouzlem, které ostatní drahokamy postrádají. Jeho vitalita stejně jako jeho enormní síla lesku je vyhledávána jak klenotníky, tak i těmi, kteří šperky s tímto drahokamem nosí. Kromě modré existují i safíry s barevností všech odstínů duhy, spolu s čirým diamantem, rudým rubínem, zeleným smaragdem je safír součástí „velké drahokamové čtyřky“.


Láska v růžové
MORGANIT


Morganit bývá někdy nazýván růžovým smaragdem. Zejména v posledních letech se morganit stále častěji používá k tvorbě prvotřídních šperků. Kvalitní morganit ve skutečně velmi dobré barevnosti však bývá opravdu vzácný, jeho růžová barva vynikne především u větších kamenů. Rozvine-li morganit paletu svých tónů od něžně broskvové až k jemně cyklámovému odstínu, žádný jiný kámen se jeho půvabu nevyrovná! Ve špercích HALADA najdete precizně broušené morganity z dílny Kreis Jewellery.

Drahokam štěstí
CITRÍN


Citrín se v přírodě vyskytuje pouze jako světle žlutý až citronově zbarvený drahokam. Většina citrínů na trhu jsou tepelně ošetřené ametysty. Tepelné zpracování či pálení se využívá ke zdokonalení barev a v žádném případě nemá negativní vliv na hodnotu a posouzení kamene. V přírodě se citríny jako drahokamy vyskytují jen zřídka, i tak se těží například v Brazílii nebo na Madagaskaru. Kámen se vyznačuje vysokým leskem i velkou tvrdostí, v mnoha kulturách byl považován za kámen moudrosti.

Drahokam oceánů
AKVAMARÍN


Spanilý akvamarín se pyšní svěží ledovcově modrou barvou. Nejkvalitnější kameny jsou dokonale průhledné s vysokým leskem. Zářivě modré tóny akvamarínu jsou příslibem věrnosti, upřímnosti a šťastného manželství, je to drahokam všech osob aktivních, činorodých a duchem mladých. Naleziště akvamarínu jsou zejména v Brazílii, na africkém kontinentu nebo v Pákistánu.

Drahokam antických bohů
AMETYST


Ametyst, fialová extravagance, je nejcennějším a nejvyhledávanějším kamenem ze skupiny krystalovaných křemenů. Jeho barva se pohybuje od velmi světlých či bledých odstínů až k hluboce tmavé, sytě fialové. Ametyst byl oblíbeným zdobným kamenem už od starověku, mnoha kulturami mu byly přisuzovány léčivé vlastnosti. Dnes se ametyst těží především v Brazílii a Uruguayi a je oblíbeným kamenem klenotníků.

Drahokam Masajů
TANZANIT


Tanzanit je jedním z nejkrásnějších modrých drahokamů, které spatřily světlo světa před více než 2000 lety, avšak první, kdo jeho krásu ocenil, byli masajští pastevci v Tanzanii, dodnes jediném nalezišti. Pro zbytek světa byl tanzanit objeven teprve v roce 1967 a od té doby působí značný rozruch. Snad žádný jiný drahokam se nestal tak úspěšným za tak krátkou jednotku času jako právě tanzanit! Získal si srdce milovníků drahých kamenů díky své nádherně modrofialové barvě, vzácnému výskytu a odolnosti. Ve srovnání se svým velkým vzorem, safírem, je tanzanit barevně živější, jiskrnější, přičemž cenově výhodnější.

Drahokam harmonie
ZÁHNĚDA


Záhněda, jak již název napovídá, je odrůda křemene kouřově hnědé barvy. Díky tajemným hnědým tónům a tvrdosti umožňující zajímavé brusy je záhněda oblíbeným kamenem ve šperkařství. Těží se například v Brazílii, na Madagaskaru, v Rusku anebo Austrálii.

Pouštní oheň
OPÁL


Již dávné civilizace propadly pestrobarevnému kouzlu opálu. Jeho barevnost je totiž velkolepá! V říši minerálů jde o zcela jedinečný případ drahokamu, který ve svém spektru zahrnuje takovou rozmanitost barev. Některé části kamene mohou při obracení či naklánění měnit barvu svého spektra od červené přes žlutou, k zelené, modré až fialové. Opál se těží především v Austrálii a Mexiku, nedávno bylo objeveno nové naleziště v Etiopii. Výjimečnost opálu tkví ve skutečnosti, že každý kámen je naprosto jedinečný a za posledních třicet let jeho cena kolísala jen minimálně.

Večerní smaragd
PERIDOT


Peridot je už od antiky vysoce ceněným drahokamem, který fascinuje zelenou září svých odstínů. Jeho transparentnost je průhledná až průsvitná. Barevné spektrum peridotu sahá od žlutozelené přes olivovou až k hnědozelené. Zvláštností tohoto drahého kamene je, že se jeho planoucí zelená záře nemění s umělým osvětlením. Obzvláště kvalitní peridoty se nacházejí zejména v Pákistánu, Afghánistánu nebo Barmě. Přídomek večerní smaragd mu pro jeho krásu dali staří Římané.

Chameleon
TURMALÍN


Ze všech drahých kamenů disponuje turmalín nepochybně největším bohatstvím barev, neboť může hrát bez výjimky všemi představitelnými barvami. Dokonce i jediný kámen, může zářit hned několika barvami, k nejžádanějším patří všechny tóny červené a zelené. Zelená barva bývá odborníky považována za klasickou barvu turmalínu. K nejvzácnějším a nejcennějším odstínům zelené patří jemné pastelové a sytě zelené či modré tóny. Oproti tomu zelené turmalíny v barvě jedlového jehličí se objevují častěji, a tedy jsou i méně ceněné. U červeně zbarvených turmalínů jsou nejvzácnější rubínově červené a intenzivní malinové odstíny. Jemné růžové turmalíny mívají často lehký šedý nádech a nalézají se častěji. Turmalín se vyskytuje jak v průhledné, tak i v neprůhledné podobě. Není pochyb, že turmalín patří z drahých kamenů k absolutní špičce a díky své nádherné barevné mnohotvárnosti mu jiná skupina drahokamů jen ztěží konkuruje. Nejznámější naleziště turmalínu se nacházejí v Brazílii a na Madagaskaru. Ve špercích HALADA najdete precizně broušené turmalíny z dílny Kreis Jewellery.