menu

Druhy perel

Přírodní perla vzniká, když do ústřice vnikne cizí tělísko. Aby se ústřice ochránila, začne tuto částici obalovat vrstvu po vrstvě perletí. Tento proces je však v přírodě extrémně vzácný, a proto bývaly přírodní perly vždy tak drahocenné. V současné době je 99 % perel používaných ve šperkařství kultivovaných.



Tajemství kultivace perel, které v roce 1893 objevil v Japonsku Kokichi Mikimoto, spočívá v záměrném napodobování tohoto přírodního procesu. Za tímto účelem je do ústřice vloženo jádro spolu s kousíčkem plášťové tkáně. Zda byl tento proces úspěšný, se kultivátor dozví teprve o pár let později, kdy jsou ústřice vytaženy z moře. Třpytivá perla totiž nemusí automaticky vzniknout v každé ústřici!

Po sklizni jsou perly vyčištěny a roztříděny podle svého lesku, kvality povrchu, velikosti a barvy. Pro svou jedinečnost a proto, že jde o čistě přírodní produkt, si perla dodnes zachovala svůj význam klenotu s jedinečnou osobitostí.

Kultivované perly Akoya

Perly Akoya jsou klasika mezi kultivovanými perlami. Jsou většinou kulaté až oválné, pěstují se v ústřici Pinctada martensii, která se vyskytuje v zátokách a kolem ostrovů středního a jižního Japonska. Perly Akoya září v odstínech světle růžové, jemně krémové nebo stříbřitě modré. Velikost kultivovaných perel Akoya se pohybuje od 3 do 10 mm, velikosti větší než 9 mm jsou velmi vzácné a odpovídajícím způsobem ceněné. Jejich nádherný třpyt je vyznáním lásky každé ženě, která je nosí.

Kultivované perly jižních moří

Ústřice jižních moří, Pinctada maxima, žije v severních vodách Austrálie a podél pobřeží Filipín a Indonésie. Vzhledem ke své vzácnosti a výjimečné velikosti 10–20 mm bývají kultivované perly jižních moří nazývány též královnami perel a jsou obzvlášť ceněné. Jejich tvar je většinou kulovitý či barokní, barevnost se pohybuje od čistě bílé až krémové, jemně růžové či stříbrošedé až k medově zlaté, všechny navzájem soupeří o náš zájem a obdiv.

Tahitské kultivované perly

Tahitské perly naplňují jeden z nejkrásnějších snů lidstva. Jejich tajemná barva z nich činí ty nejexotičtější z perel. Zračí se v nich mystické hlubiny oceánu odrážející světlo jako temná hluboká duha. Pěstují se uvnitř ústřice Pinctada margaritifera, jíž se daří ve smaragdově zelených lagunách jižního Pacifiku a ve Francouzské Polynésii. Tahitské kultivované perly jsou se svou průměrnou velikostí 10–15 mm o něco menší než perly jižních moří. Uchvátí ovšem svými barevnými tóny od stříbrošedé po tmavě černou, jež může přecházet v tmavě fialovou až třpytivě zelenou. Nejvzácnější a nejdrahocennější jsou perly černozelené připomínající barvu pavího peří.

Sladkovodní kultivované perly

Bezjaderné sladkovodní perly jsou pěstovány v trojhranné čínské ústřici Anadonta plicata. Oblasti jejich kultivace leží na západ od Šanghaje, kde se nachází velké množství jezer, kanálů a vodních toků. V jediné ústřici může vzniknout až třicet perel, všechny tak rozmanité co do barvy a tvaru, že je radost na ně pohledět! Mohou být kulaté, knoflíkovité či kapkovité, třpytivě bílé, lososové a růžové až k červeným tónům a tmavě fialovým.

Kultivované perly Keshi

Perly Keshi patří mezi vzácné kultivované mořské perly bez jádra. Vznikají přírodním kouzlem, při němž ústřice vypudí vložené jádro a zůstane v ní pouze krycí tkáň nezbytná pro utváření perleti. Kultivované perly Keshi můžeme najít v ústřicích Akoya, jižních moří i tahitských, jejich barva závisí na typu ústřice, v níž se utvářejí, a pohybuje se mezi stříbřitě bílou až antracitově šedivou. Totéž lze říct o jejich velikosti, která sahá od 1 po 15 mm. Jejich tvarová různorodost jim propůjčuje neopakovatelné kouzlo.

Šperky s perlami

Zobrazit produkty

Původ
perel

Perly

Hodnocení
perel

Péče o
perly